Pirmąjį birželio penktadienį pasaulyje minima tarptautinė spurgų diena. Nors šis saldus kepinys dažnam siejasi su Amerika, retas kas žino, kad jų „sostinę“ turime ir Lietuvoje. Marijampolėje kasdien iškepama per 130 tūkst. įvairių spurgų, kuriomis mėgaujasi ne vien Lietuvos, bet ir spurgų tėvyne laikomos JAV gyventojai – į Ameriką keliauja 12 skirtingų spurgų skonių.
Spurgų ištakų galima surasti jau senovės Graikijos ir Romos kultūrose. Tuo metu aliejuje būdavo kepami į dabartines spurgas panašūs kepiniai, kurie buvo itin populiarūs beveik visame Viduržemio jūros regione. Vėlesnės spurgų ištakos veda į XVII a. Nyderlandus, kur karštame aliejuje būdavo kepamos raugintos tešlos bandelės, vadinamos „olykoeks“ arba „oliekoeken“ (liet. „riebus pyragas“). Šie kepiniai išplito ir kitose Europos šalyse – Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje.
Taip populiariosios spurgos pasiekė ir Amerikos krantus, kur atvykę ir įsikūrę Nyderlandų ir Vokietijos imigrantai pradėjo kepti savo „olykoeks“. Vienu garsiausių spurgų pramonės kūrėjų laikomas Adolph Levitt, kuris pradėjo prekiauti spurgomis Niujorke apie 1920 m. Vis dėlto didžiausias spurgų populiarumo augimas įvyko po Antrojo pasaulinio karo.
„Per ilgą spurgų istoriją šis gaminys ne kartą keitėsi ir vis atranda naujų formų. Be tradicinės žiedo formos atsirado ir keturkampės, trikampės ar pilnavidurės varškės spurgos. Įsigalėjus pramoniniam amžiui spurgų gamyba tapo automatizuota ir masinė, kas leido plėsti jų asortimentą naujais skoniais, įdarais bei glazūra“, – komentuoja didžiausios duonos, užkandžių ir šaldytos produkcijos gamintojos Baltijos šalyse „Mantinga“ naujų gaminių vystymo vadovė Ramunė Puzinienė.
Jos teigimu, daugiau nei prieš 20 metų Lietuvoje pradėtos gaminti spurgos taip pat išgyveno savo evoliuciją.
„Pirmosios „Mantingoje“ gaminamos spurgos buvo apvalios su braškių džemo įdaru, vėliau pradėtos gaminti trikampės ir pagalvėlės formos spurgos. Tuo metu spurgų receptūrą mums padėjo ištobulinti iš Vokietijos atvykę technologai. Per visą šį laikotarpį keitėsi ne tik spurgų gamybos įranga bei technologija, bet ir vartotojų lūkesčiai ir vartojimo įpročiai. Šiuo metu gaminame net 65 rūšių spurgas“, – sako R. Puzinienė.
Didžioji dalis Marijampolėje gaminamų spurgų suvalgoma ne Lietuvoje, bet kitose šalyse. Vien praėjusiais metais buvo pagaminta virš 46 mln. vienetų spurgų, iš kurių daugiau nei 18 mln. buvo nupirkta ir suvartota Lietuvos gyventojų.
Mitybos tendencijos keičia ir spurgas
Pasak pašnekovės, Lietuvoje ilgą laiką populiariausiomis išlieka tradicinės apvalios spurgos. Spurgos su „asorti“ įdaru sudaro kone trečdalį visų šalyje parduodamų spurgų, varškės – apie 17 proc.
Mėgstamos ir žiedo formos spurgos, kitaip vadinamos donut arba amerikietiškos, aplietos šokoladu ir papuoštos pabarstukais, taip pat spurgos su braškių ar kramtomosios gumos skonio glaistu.
„Nors tautiečiai yra linkę rinktis tradicinius spurgų skonius, nevengiama išbandyti ir siūlomų naujovių. Kasmet sukuriame daug naujų spurgų receptų, iš kurių į asortimentą įvedame apie 15-20 skirtingų naujų rūšių. Daugiausia eksperimentuojama su spurgų įdarais bei glaistais“, – teigia R. Puzinienė.
Tarp „Mantingos“ naujienų – ir šiemet pristatytos pirmosios Baltijos šalyse pramoniniu būdu pagamintos veganiškos spurgos.
„Atsižvelgdami į besikeičiančias vartojimo tendencijas bei vartotojų lūkesčius, plečiame ir savo gaminamų spurgų asortimentą. Tai apima ne tik gaminių sudedamąsias dalis – norima kuo natūralesnių ingredientų ir kuo mažiau sintetinių priedų, dažiklių bei konservantų, atsižvelgiama ir į jų maistinę vertę. Vis daugiau vartotojų tikrina gaminių etiketes ir ieško variantų su mažesniu riebalų ir cukraus kiekiu, atidžiau vertinamas ir kalorijų kiekis“, – sako R. Puzinienė.
Jos teigimu, gamintojai taip pat atsižvelgia į skirtingas mitybas bei dietinius reikalavimus, todėl pastaruoju metu vis daugiau atsiranda gaminių be glitimo, laktozės, sojos produktų.
„Pastebime, kad sveikesnis gyvenimo būdas įsigali vis daugiau sričių. Lietuvos vartotojai taip pat vertina fizinį aktyvumą, subalansuotą mitybą, tad norėdami pasilepinti spurgomis ieško ne tik aukščiausios kokybės, bet ir itin šviežių gaminių. Ištobulintas spurgų gamybos bei logistikos procesas leidžia užtikrinti, kad pramoniniu būdu gaminamos spurgos pasieks prekybos vietas būtent tokios – kokybiškos ir šviežios“, – pabrėžia R. Puzinienė.
Šiuo metu spurgos gaminamos 2-ose „Mantinga“ gamyklose. Planuojama, kad šių metų rudenį bus įrengta papildoma įranga, dar labiau praplėsianti naujų spurgų receptų kūrimo galimybes.