Vilniaus paukštynas, pirmasis iš Lietuvos vištienos augintojų ir gamintojų, pelnė sertifikatą, suteikiantį teisę savo produkciją ženklinti Nacionalinės maisto kokybės (NKP) ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“. Šis ženklas patvirtina, kad gamintojo produktai pasižymi ypatingomis savybėmis, o jų kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir šalies teisės aktų nustatytus reikalavimus.
„Taip žymėtą paukštyno produkciją jau galima rasti parduotuvių lentynose. Pamatę ženkliuką „Nacionalinė kokybė Lietuva“, vartotojai žinos, kad ši paukštiena – kito lygio. Užauginta be antibiotikų, išskirtinai vietinių ūkių ir užtikrinant aukščiausio lygio gyvūnų gerovę“, – sako Vilniaus paukštyno generalinis direktorius Tadas Sprindžiūnas.
Jis pabrėžia, kad sertifikatas bendrovei suteikia teisę NKP ženklu žymėti ne tik šviežią vištieną, bet ir iš jos pagamintus produktus, pavyzdžiui, marinuotus gaminius.
„Sertifikuotos visos mūsų gamybos grandys – nuo auginimo iki šviežios mėsos ir pusgaminių gamybos. Užteks vien šito ženkliuko ir pirkėjai galės būti tikri, kad gaminiai ar marinuoti produktai yra pagaminti iš aukščiausios kokybės vištienos, o juose nėra GMO, pridėtinių skonio stipriklių bei dažiklių“, – teigia T. Sprindžiūnas.
Anot jo, įprastai paukščiai yra auginami pagal Europos Sąjungos nustatytus kriterijus, tačiau norint savo produkciją ženklinti NKP ženklu – paukštienos augintojams ir gamintojams reikia atitikti papildomus reikalavimus.
„Tokiu būdu siekiama Lietuvos vartotojui pasiūlyti aukštesnės nei privaloma kokybės produktą. Vienas esminių reikalavimų NKP ženklinimui – produktų gamybai naudoti tik be antibiotikų užaugintus paukščius. Tai reiškia, kad visą auginimo laikotarpį jie nė karto nesirgo ir nebuvo gydyti šiais vaistais. Taip pat reikia užtikrinti atsekamumą kiekviename gamybos etape, kitaip sakant – nuo lauko iki stalo. Iš savo pusės tai ir darome – mūsų paukštynas kontroliuoja visą gamybos grandinę, pradedant mėsinių viščiukų auginimu ir baigiant produktų pristatymu į prekybos vietas“, – pasakoja T. Sprindžiūnas.
Be to, pasak bendrovės vadovo, keliami išskirtiniai reikalavimai ir pačiam paukščių auginimui – juos reikia laikyti laisvus ant kraiko, lesinti subalansuotu, kuo natūralesniu lesalu.
T. Sprindžiūno teigimu, tam, kad gautų šį sertifikatą, skirtingos Vilniaus paukštyno komandos dirbo daugiau nei metus: įgyvendino pokyčius daugelyje savo padalinių, sėkmingai pasiruošė ir įveikė visus sertifikacinius auditus, kurie vyko mėsinių viščiukų auginimo padaliniuose, šviežios mėsos, pusgaminių ir gaminių gamyklose.
Be to, Vilniaus paukštynas tapo ir pirmuoju šalies vištienos gamintoju, kuris tiksliai nurodo paukščių, iš kurių pagamintas kiekvienas produktas, auginimo vietovę.
„Tai mūsų garantas vartotojams dėl pilno gamybos kelio atsekamumo bei kiekviename žingsnyje užtikrinamos kokybės. Dauguma vartotojų ieško ir renkasi išskirtinai lietuviškus produktus. Galime įrodyti, kad mūsų produkcija 100 proc. lietuviška. Viskas – nuo grūdo auginamų paukščių pašarui iki prekybos centro lentynoje atsiradusių produktų yra užauginta ir pagaminta čia, Lietuvoje. Mums labai svarbu, kad kiekvienas pirkėjas tai jaustų, todėl pirmieji Lietuvoje ant savo šviežios vištienos produktų etikečių tiksliai nurodome konkrečią vietovę ar ūkį, iš kurio atkeliavo tos partijos vištiena“, – sako T. Sprindžiūnas.
Pasak bendrovės vadovo, Vilniaus paukštynas tokių ūkių šalyje jungia ne vieną.
„Paukščius auginame ne tik nuosavose paukštidėse, bet ir daugiau nei du dešimtmečius bendradarbiaujame su vietiniais ūkininkais, įsikūrusiais skirtinguose Lietuvos regionuose. Bendras mūsų paukštidžių plotas visoje šalyje siekia beveik 400 tūkst. kv. metrų“, – teigia T. Sprindžiūnas.